امید به احیای منابع آبزیرزمینی دشت مرند زنده شد
یوسف غفارزاده روز یکشنبه در جمع خبرنگاران اظهار کرد: استقرار مدیریت مشارکتی در دشت مرند یکی از طرح های آزمایشی احیا و تعادل بخشی آبهای زیرزمینی در سطح کشور است که با توجه به نتایج مثبت آن به عنوان الگو، در دستورالعمل جدید استقرار مدیریت مشارکتی وزارت نیرو و جهاد کشاورزی قرار گرفته و در قالب ۱۲ گام در همه دشتهای کشور قابلیت اجرایی دارد.
وی افزود: استقرار مدیریت مشارکتی در دشت مرند در ۵۴۵ حلقه چاه فعال کشاورزی که به صورت شرکایی اداره میشوند، در حال اجراست و حدود ۲۰ هزار بهره بردارآب زیرزمینی را شامل میشود.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای آذربایجان شرقی تشریح کرد: طرح مدیریت مشارکتی دشت مرند از سال ۱۳۹۶ شروع شده و هم اکنون ۸۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد؛ چهار تعاونی تولید روستایی بناب مرند، دولت آباد، یامچی و کشکسرای در چهار بخش دشت در حال شکلگیری هستند و ۲ تعاونی روستایی میشو و النجق نیز قبلاً تشکیل شده است.
وی افزود: برای اولین بار در سطح کشور در دشت مرند، هیئت امنای چاهها در روستاها و بخشها ایجاد شده است.
وی ادامه داد: ۷۹ نفر در هیئت امنای منتخب ۴۵ روستای دشت مرند عضو هستند، ضمن اینکه برای اجرای این طرح با همراهی کلیه دستگاههای اجرایی و بهره برداران یکهزار و ۳۰۰ جلسه کارگاهی، توجیهی، برنامهریزی و طرح ریزی برای ذینفعان برگزار شده که نتیجه آن احیا و بهبودی وضعیت آبهای زیرزمینی این دشت بوده است.
غفارزاده اعلام کرد: طی سه سال گذشته با همکاری این شرکت و شرکت توزیع برق استان، صاحبان چاهها در دشت مرند در ساعات اوج مصرف برق، چهار ساعت چاههای خود را خاموش میکردند که این اقدام باعث مدیریت مصرف آب و برق و استفاده بهینه از آبهای زیرزمینی شد.
وی خاطرنشان کرد: در شهر بناب شهرستان مرند با همکاری هیئت امنا و صاحبان چاهها، سه نهر مهم که آبهای سطحی و آبهای زیرزمینی منطقه را به اراضی میرساند، با همکاری جهاد کشاورزی و مشارکت مردم در حال بهسازی است و با اتمام کار آنها، در مصرف آبهای زیرزمینی ۱۹ حلقه چاه شاهد تاثیر مثبت خواهیم بود.
مدیر طرح مدیریت مشارکتی طرح احیا و تعادل بخشی آبهای زیر زمینی شرکت آب منطقه ای آذربایجان شرقی نیز در این باره گفت: آبیاری صرفه جومحور، لولهگذاری اراضی پایاب چاه ها در ۱۵۰ حلقه چاه در کل دشت به منظور کاهش مصرف و استفاده بهینه از منابع آب زیرزمینی در دست اقدام است.
محمدحسین دباغی گفت: در حال حاضر لولهگذاری ۷۰ حلقه از این چاهها پایان یافته و این موضوع تأثیر بسزایی در کاهش اضافه برداشت از آبهای زیرزمینی در این منطقه خواهد داشت.
به گفته وی با توجه به اینکه بهزراعی یکی از محورهای استقرار مدیریت مشارکتی تعریف شده، در شهر بناب شهرستان مرند به عنوان دشت پایلوت با همکاری جهاد کشاورزی و صاحبان چاهها، کاشت زعفران و گل سرخ در دست اقدام است که طی دو سال این اراضی از ۱۵۰ هکتار به ۲۵۰ هکتار افزایش یافته و امید است در کل دشت تسری یابد؛ با تغییر الگوی کشت مذکور مصرف آبهای زیرزمینی نیز کاهش محسوسی خواهد داشت.
وی همچنین با اعلام اینکه این پروژه ظرف چند ماه آینده به اتمام میرسد از تسری این تجربه در همه دشتهای استان به ویژه در سه دشت شبستر، صوفیان و تسوج خبر داد و گفت: امیدواریم بتوانیم با استقرار مدیریت مشارکتی وضعیت آبخوانهای زیرزمینی این مناطق را هم با استفاده از تجربه دشت مرند بهبود بخشیم.