اخبار

آخرین وضعیت تالاب‌های آذربایجان شرقی در فصل خشکسالی

دبیر تالاب‌های آذربایجان شرقی آخرین وضعیت تالاب‌های استان در شرایط خشکسالی را تشریح کرد.

یداله آذرهوا در گفت‌وگو با خبرنگار، با اشاره به وجود ۲۷ تالاب شناخته شده در سطح استان، اظهار کرد: این تالاب‌ها عمدتا فصلی و برخی هم‌ مانند تالاب‌های قوری‌گول و قره قشلاق دائمی هستند.

وی در خصوص دو تالاب مهم و بزرگ استان، افزود: تالاب بین المللی قوری‌گول به عنوان منطقه حفاظت شده و تالاب قره قشلاق نیز تحت عنوان منطقه شکار ممنوع مدیریت می‌شوند.

وی در تشریح وضعیت تالاب قوری‌گول، گفت: مساحت کل این تالاب، ۲۰۰ هکتار بوده و از سال ۵۴ نیز به عنوان “سایت رامسر” و تالاب بین المللی استان شناخته می‌شود و حدود ۹۲ گونه پرنده و ۲۸۰ گونه گیاهی شامل گیاهان مرتعی، کنار تالابی، شناور و غوطه ور در این تالاب وجود دارند.

آذرهوا خاطرنشان کرد: آب این تالاب در سال‌های گذشته از طریق بارش‌های فصلی و آبراهه‌های حاشیه‌ی تالاب تامین می‌شد اما با توجه به قرارگرفتن در شرایط خشکسالی و کاهش ورودی آب به تالاب، حق‌آبه تالاب در سال های اخیر از طریق کانال احداثی از دامنه‌های سهند به نام کانال “صبری چای” تامین می‌شود.

وی متذکر شد: طی دو سال گذشته، متاثر از شرایط خشکسالی و تخریب و فرسودگی کانال آبرسانی این تالاب، آنچنان که باید آبگیری در قوری‌گول انجام نمی‌گیرد. البته بر اساس پیگیری‌ها، شرکت آب منطقه‌ای که متولی این موضوع است، در سال‌های گذشته اقدامات شایانی در خصوص مرمت بخش‌های فرسوده کانال انجام شده است اما به جهت وضعیت نامناسب کانال و هم‌چنین روباز بودن قسمتی از مسیر و وضعیت نامساعد بستر مسیر، اتلاف آب در مسیر انتقال بسیار زیاد بوده و نیازمند اصلاح اساسی و یا حداقل لوله گذاری و یا تعمیر اساسی در این خصوص بوده که متاسفانه این امر تاکنون محقق شده است.

وی با بیان اینکه‌ نیاز آبی تالاب قوری‌گول حدود ۳.۸ میلیون مترمکعب است، گفت: اکنون ۱۱۰ هکتار از ۲۰۰ هکتار مساحت کل این تالاب دارای آب است که حدود یک میلیون متر مکعب آب را شامل می‌شود.

دبیر تالاب‌های آذربایجان شرقی در خصوص تالاب قره قشلاق نیز اظهار کرد: این تالاب با مساحت ۲۲ هزار هکتار، بزرگترین تالاب استان و حوضه‌ی آبریز دریاچه ارومیه محسوب شده و یکی از ۱۰۵ منطقه موجود در لیست مهم پرندگان دنیا یعنی IBA است.

وی افزود: ۱۵۳ گونه‌ی مختلف از پرندگان در این تالاب شناسایی و ثبت شده است و انواع مختلفی از گیاهان تالابی که عمدتا از نوع گیاهان اراضی شوری و باتلاقی هستند نیز در این تالاب زیست می‌کنند.

وی در خصوص وضعیت آب این تالاب نیز گفت: تالاب قره قشلاق به عنوان تالاب مصب رودخانه‌ای شناخته می‌شود چرا که میان دو رودخانه زرینه رود و مردق تشکیل یافته و شرایط آن تابع شرایط این دو رودخانه است و هر زمانی که این دو رودخانه پرآب باشند، تالاب قره قشلاق نیز وضعیت خوبی خواهد داشت.

آذرهوا ادامه داد: این تالاب در فصل زمستان و بهار معمولا پرآب است اما در فصل گرما با کاهش تراز آبی رودخانه‌ها، تنها در بخشی از آن شامل کانال‌های موجود در تالاب، آب وجود دارد.

وی با بیان اینکه‌ بر اساس مطالعات انجام گرفته، نیاز آبی این تالاب، ۶۴ میلیون متر مکعب است، اضافه کرد: ۱۶ میلیون متر مکعب آب این تالاب از رودخانه مردق و ۴۸ میلیون متر مکعب دیگر نیز از طریق رودخانه زرینه رود تامین می‌شود.

وی در خصوص وضعیت سایر تالاب‌ها نیز اظهار کرد: سایر تالاب‌های استان نیز تقریبا دارای آب هستند اما با وقوع شرایط خشکسالی اغلب فصلی بوده و معمولا آب در فصول زمستان و بهار در این تالاب‌ها جمع می‌شود اما در فصل گرما، آبی نداشته و خشک می‌شوند که نیازمند مطالعه و تعیین حق‌آبه و تامین آن است.

به گفته‌ی دبیر تالاب‌های آذربایجان شرقی، امسال با وقوع خشکسالی شدید در استان، تراز آبی تالاب‌های استان نسبت به سال‌های گذشته کاهش یافته ولی هنوز آب دارند و اکنون مهمترین مشکل ما مربوط به تالاب قوری‌گول است چرا که با توجه به فرسودگی کانال آبرسانی آن، حیات دوباره این تالاب به بازسازی کانال و تامین حق‌آبه آن بستگی دارد.

وی تاکید کرد: از مسئولان شرکت آب منطقه‌ای استان انتظار داریم تا اقدامات لازم جهت ساماندهی این کانال را در اولویت کاری قرار دهند تا حق‌آبه تالاب قوری گول تامین شود و شاهد سرزندگی دوباره این تالاب باشیم.

وی در ادامه با اشاره به تقویت زیر ساخت‌های حفاظتی، احیا و سایر اقدامات متعدد در حوضه تالاب‌های استان، از تاسیس مرکز بازدیدکنندگان و بومگردی در حاشیه تالاب قوری‌گول خبر داد و گفت: در این مرکز، مسائل مربوط به تالاب‌ها و آخرین وضعیت آن‌ها در راستای آگاهی رسانی به مردم و علاقه مندان آموزش داده می‌شود و عموم مردم می‌توانند در این مرکز با تنوع زیستی تالاب و منطقه از نزدیک آشنا شوند.

آذرهوا در خصوص اهمیت تالاب‌ها نیز افزود: با احیا و شادابی تالاب‌ها، کارکردها و خدماتی چون تولیدات تالابی، افزایش یافته و گردشگری نیز در منطقه رونق می‌یابد و منطقه برای جذب توریست و طبیعت گردی مناسب تر خواهد شد.

بر اساس این گزارش مهمترین تالاب‌های آذربایجان شرقی شامل تالاب قوری‌گول، قره قشلاق، ساخسلو، ذولبین، مجموعه تالابی یانیق ،مجموعه تالابی خورشید، گوچ گولی، آیقرگولی، آلمالو، قره گول، اوسوب گلی، یوسفلو، دیب سیز، بزوجیق ۱و۲، قره گول سهرون، بیشک، سنزیق، قره گول مرزآباد، شوردرق، قوشاگول و گجلی گول می‌شود.//ایسنا

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا