لارا روزن، روزنامهنگاری که مسائل مربوط به مذاکرات هستهای را از نزدیک دنبال میکند، در حساب کاربری خود در دیپلماتیک نوشت: مالی در مصاحبهاش با رادیو ملی گفت که هدف ما دستیابی به نتیجهای دیپلماتیک با ایران است، به شکلی که زمینه برای راستآزمایی هموار شده و [به ادعای این مقام آمریکایی] مانع از گریز هستهای ایران شویم. #رابرت_مالی در ادامه گفت: هنوز #ایالات_متحده به طور مستقیم با ایران دیدار نداشته، هرچند [به ادعای او] اوت گذشته #تهران به یک #توافق واقعبینانه پشت کرد. از همین رو امید داریم که بتوانیم این مشکل را با توسل به راههای #دیپلماتیک حل کنیم و آماده گام گذاشتن در این مسیر هستیم.
به ادعای روزن، ادعاهای مالی بازتاب مواضع جیک سالیوان، مشاور #امنیت_ملی در اوایل ماه جاری بود. شواهد نشان میدهد که ایالات متحده پس از ماهها تردید ظاهرا به از سرگیری دیپلماسی هستهای تمایل دارد، هرچند پیشتر دولت #بایدن گفته بود که برجام از دستور کار این کشورخارج شده است. به نظر میرسد تردید دولت در باب پیگیری دیپلماسی هستهای با ایران، تحت تاثیر نگرانیهای این کشور درباره پیشرفت ایران در برنامه هستهایاش و خطر تشدید تنش نظامی قرار گرفته است. جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی ایالات متحده در جریان سخنرانی 4 می خود در موسسه واشنگتن گفته بود که آمریکا در تلاش برای تعامل دیپلماتیک با ایران در ارتباط با برنامه هستهای این کشور است و همچنان اعتقاد دارد که ترک این توافق بدون داشتن گزینه جایگزین، اشتباه غمانگیزی بود.
به ادعای مالی واشنگتن باید مانع از گریزهستهای ایران شود. از همین رو آمریکا باید به دنبال راهحل دیپلماتیک باشد تا این موضوع در دراز مدت در مسیر ثبات قرار گیرد. با این حال آنگونه که روزن نوشته، اظهارات اخیر مقامهای دولت بایدن حکایت از آن دارد که هر نتیجه دیپلماتیکی که ایالات متحده در جستجوی آن است، الزاما به معنای احیای برجام نیست. همچنین به نظر نمیرسد ایالات متحده حداقل در بازه زمانی کوتاه همصدا با گروه موسم به 1+5 گزینه دیپلماتیک برای احیای توافق 2015 را در دست بررسی داشته باشد، از همین رو این احتمال بالا است که تفاهم حاصله میان ایالات متحده و ایران به واسطه وساطت و میانجیگری کشور ثالث حاصل شود.
برت مکگورک، مشاور ارشد دولت بایدن در امور خاورمیانه 8 می به عمان سفر داشت تا با رهبران مسقط در باب این که آیا رهبران ایران آماده هستند تا در این مسیر گامی بردارند و محدودیت های اعمالی علیه برنامه هسته ای را پذیرا باشند، رایزنی داشته باشد. بعد از آن سلطان هیثم بن طارق، پادشاه عمان در سفری دو روزه به ایران با ابراهیم رئیسی و رهبری ایران دیدار داشت. /رکنا