نفس عمیق قومیتها با تدبیر دولت در آذربایجانغربی
نفس عمیق قومیتها با تدبیر دولت در آذربایجانغربیبه گزارش ایرنا، پیروزی حجت الاسلام دکتر حسن روحانی در انتخابات ریاست جمهوری خرداد سال ۱۳۹۲ و تاکید شخص رییس جمهوری بر یکسان دیدن تمام قومیت ها موجب شد تا در این دوره قومیت ها با امید بیشتری از دولت تدبیر، مطالبات و انتظارات متفاوت تری داشته باشند؛ مطالباتی که هرکدام از همان زمان آغاز بکار دولت یازدهم دراولویت قرار گرفته شده و به آن بها داده شد.
دولت تدبیر و امید در نخستین گام خود برای عمل به وعده انتخاباتیش زدودن نگاه امنیتی از مناطق چند قومیتی به ویژه استانهای مرزی را بارها مطرح و آن را به مسوولان گوشزد کرده است.
تعیین دستیار ویژه در امور اقوام و اقلیتهای دینی و مذهبی نیز از جمله شاخص ترین و نخستین گام های دولت برای بهاء دادن هرچه بیشتر به قومیت های دینی و مذهبی بود.
آموزش و یادگیری زبان مادری قومیت های مختلف کشور و تلاش برای ماندگاری آنها و به عبارتی عمل به اصل ۱۵ قانون اساسی از دیگر وعده های انتخاباتی و گام های دولت یازدهم در حمایت از اقلیت های دینی مذهبی کشور بود؛ وعده انتخاباتی رییس جمهوری در زمینه آموزش زبان مادری در دانشگاه های کشور با سخنان “حسین توکلی” مشاور سازمان سنجش کشور رنگ واقعیت به خود گرفت؛ وی در سال ۱۳۹۴ در گفت وگو با خبرگزاری جمهوری اسلامی از امکان انتخاب رشته داوطلبان برای ثبت نام در رشته های تحصیلی زبان و ادبیات آذری و زبان و ادبیات کردی در مقطع کارشناسی خبر داد.
یکی دیگر از اقدامات بسیار خوب دولت یازدهم در راستای نگاه ویژه به قومیت ها، زدودن انگ امنیتی به اقوام مختلف ایرانی و مطالبات آنها بود که در این دوره، به خوبی نمایان و بسیاری از مطالبات مردم این مناطق، از نگاه امنیتی خارج شد.
حرکت دولت یازدهم در ارتقای جایگاه قومیت ها صعودی بوده و گواه روشن براین مدعا نظرات و سخنان فعالان مدنی، رسانه ای و اساتید دانشگاه است آنها تلاش دولت تدبیر و امید برای عمل به وعده انتخاباتی خود را قابل تقدیر دانسته و بسیاری از اقدامات وی را “برای نخستین بار” عنوان کردند.
فعال مدنی و رسانه ای ارومیه ای در این خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: برای نخستین بار پس از انقلاب اسلامی در دولت یازدهم شورای اقوام و اهل سنت توسط دستیار ویژه رییس جمهوری برای مشورت در امور مختلف با حضور اندیشمندان اهل سنت شکل گرفت.
محمد رحمانی ادامه داد: شکلگیری این شورا و ادامه فعالیت آن مقدمهای برای بهرهگیری از همه ظرفیتها و پتانسیل های بخش بزرگی از ملت ایران برای کمک به توسعه فرهنگی، اجتماعی و وحدت ملی شد.
وی گفت: زمینه بهکارگیری نخبگان قومیت ها در بخشهای مختلف مدیریتی، مشورتی و کنسولی فراهم شده و دولت تدبیر و امید می تواند افراد شایسته و متخصص قومیت های مختلف را در پست های مختلف اعم از ملی و استانی به کار گیرد.
وی افزود: جدیت دولت تدبیر و امید در احقاق حقوق قومیت های مختلف قابل کتمان نیست آنگونه که با دستور دولت موانع احتمالی خارج از چارچوبهای قانونی نمیتواند موجب محرومیت نخبگان اهل سنت و دیگر قومیت های دینی مذهبی از دستیابی به مناصب دولتی شود.
وی افزود: اکنون در دولت یازدهم افرادی از نخبگان و فرهیختگان قومیت های مختلف اعم از اهل سنت و دیگر اقلیت های دینی و مذهبی در پست های مختلف مدیریتی چون معاونان استاندار و فرماندار در استانهای مختلف کشور مشغول فعالیت هستند.
مراسم مذهبی قومیت ها پررنگتر از گذشته در دولت تدبیر و امید
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجانغربی اظهارداشت: اگرچه قومیت ها و اقلیت دینی و مذهبی همواره مراسم های مذهبی خود را به خوبی برگزار می کردند، ولی در دولت تدبیر و امید بهای بیشتری به مراسم مذهبی آنها داده شد و مقامات و مسوولان استانی و کشوری بارها در آیین های مختلف شرکت کرده و ارادت و احترام خود را به برنامه های مذهبی آنها نشان دادند.
حجت الاسلام ناصر خدایاری ادامه داد: نه تنها در مراسم مربوط به اعیاد ویژه اقلیت های دینی بلکه در مراسمی که در روستاها نیز برگزار می شود، مسوولان با حضور خود نسبت به هموطنانشان عرض ارادت کرده و خود را در شادی ها و مناسبت های مذهبی آنان شریک دانسته اند.
وی ادامه داد: ردپای نگاه ویژه دولت تدبیر به قومیت ها و اقلیت های دینی و مذهبی را در منشور حقوق شهروندی دولت یازدهم می توان دید؛ این منشور ۲۲ حق را در برمی گیرد که از جمله آنها حق کرامت و برابری انسانی و حق آزادی و امنیت شهروندی است.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجانغربی ادامه داد: طبق حقوق شهروندی در نظام آموزشی باید حقوق مذاهب، اقوام و زبانها رعایت شود.
وی افزود: ابلاغ این منشور توسط دولت تدبیر و امید به دستگاهها و دربرگیری حقوق مختلف نشان از توجه ویژه دولت یازدهم به حفظ حقوق قومیت های مختلف اعم از هر قوم و نژاد است؛ این منشور نقشه راه منسجمی در برابر دستگاه های مختلف و جامعه ترسیم می کند تا هیچ حقی از هیچ طیف جامعه زایل نشده و هیچ قومیتی محروم از حق واقعی خویش نشود بلکه همه یکسان و برابر از حقوق خود بهره مند شوند.
انتشار نشریات محلی گام دیگر دولت تدبیر در هویت بخشی به قومیت ها
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجانغربی با بیان اینکه در دولتهای نهم و دهم تنها مجوز ۷۰ نشریه و رسانه در آذربایجانغربی صادر شده بود، افزود: این رقم در دولت تدبیر و امید به ۱۴۹ مجوز رسید و با اضافه شدن این تعداد، مجوزهای انتشار نشریات درآذربایجان غربی در حال حاضر به ۲۰۹ مورد رسیده است.
وی بیان کرد: از ۲۰۹ عنوان نشریه دراستان ۴۸ عنوان به زبان فارسی و کردی و ۶۰ عنوان به زبان فارسی و آذری مجوز گرفته اند که در دولتهای گذشته چنین حرکتی صورت نگرفته بود.
حجت الاسلام خدایاری ادامه داد: انتشار این میزان نشریه به ۲ زبان فارسی و کردی و فارسی و آذری را می توان از گام های مهم دولت در توجه به زبان و فرهنگ قومیتهای دینی مذهبی مختلف کشور عنوان کرد.
وی با بیان اینکه اقلیت های دینی و مذهبی سرمایه و ثروت ما هستند، گفت: انتشار نشریاتی به زبان آنها هرکدام مایه مباهات بوده و می تواند شیطنت های دشمنان این سرزمین را خنثی کند.
حجت الاسلام حسن روحانی پس از پیروزی در انتخابات ۹۲ اعلام کرده بود: “اینجانب متعهد و مصمم هستم درصورت استقرار دولت تدبیر و امید، اجرای اصول ۱۰ گانه که از فصل حقوق ملت درقانون اساسی است را در حق اقوام و مذاهب ایرانی به اجرا درآورم تا شاهد ایرانی آزاد و آباد با مشارکت همه ایرانیان باشیم.”
مشارکت همه اقوام و پیروان مذاهب مختلف در مدیریت کشور از وعده های انتخاباتی دولت تدبیر و امید است؛ دولت یازدهم و دوازدهم با وجود برخی اختلاف نظرها در این زمینه تمام تلاش خود را بکار گرفته و می گیرد تا از این ظرفیت عظیم برای توسعه کشور استفاده کند.