اخبار

این مجلس با مجلسی که نماینده واقعی ملت باشد فاصله دارد

  گفتگو نیوز / گروه سیاسی: به نظر می‌رسد امروز و بعد از گذشت دو ماه از فعالیت مجلس یازدهم زمانی نسبتا مناسب برای ارزیابی عملکرد مجلس باشد. در همین مدت کوتاه مدت اتفاقات زیادی در مجلس رخ داده است. علی مطهری نماینده سابق مجلس معتقد است این مجلس با مجلسی که نماینده واقعی ملت باشد فاصله دارد چون در شرایط ویژه و با برنامه‌ریزی خاصی به وجود آمد. در واقع برخی دوستان نادان انقلاب به خیال اینکه به کشور خدمت می‌کنند دست به این کار زدند، در حالی که نقش مردم را کمرنگ کردند و این یک خطای بزرگ است. در عین حال این مجلس قانونی است و می‌تواند خدماتی انجام دهد. او در گفتگو با خبرنگار گفتگونیوز به مسائل قابل توجهی پرداخته که با هم می خوانیم:

جناب مطهری، شما تیرماه سال ۹۷ در جایگاه نایب رئیس مجلس گفتید اگر مردم شش ماه مقاومت کنند وضعیت اقتصادی بهتر می‌شود، دوسال گذشت آیا وضعیت بهتر شده ؟ اگر نه چه عواملی وضعیت را بدتر کرد ؟

منظور من این بود که ترامپ فکر می‌کرد ظرف چند ماه کشور به هم می‌ریزد و ایران تسلیم می‌شود. لذا مردم باید مقاومت می‌کردند. البته ما فکر می‌کردیم که آنها می‌فهمند که این فشارها فایده ندارد و دست برمی‌دارند، اما با کینه‌ورزی ادامه دادند. تازه الان این زمزمه در آمریکا شنیده می‌شود که فشار حداکثری درباره ایران به نتیجه نرسیده و نخواهد رسید. لذا نشانه‌هایی از تغییر در سیاست آمریکا مشاهده می‌شود. عواملی که وضعیت را بدتر کرد بیشتر همین فشارهای تحریم بوده که در چهل سال گذشته سابقه نداشته است و دولتمردان برای آنکه این امر قدرت آمریکا تلقی نشود از بازگو کردن آن برای مردم خودداری می‌کنند. البته برخی سیاستهای اقتصادی غلط مثل توزیع ارز 4200 تومانی هم در بدتر شدن وضع مؤثر بوده است. 

 مجلس یازدهم با تعریف شما از مجلس که همه اقشار جامعه حتی قشر سهل انگار به دین هم باید در آن نماینده داشته باشد چون مجلس نماینده کل ملت است خیلی متفاوت است بنظر شما آیا این مجلس در تحقق بخشی به شعارهایش موفق خواهد بود ؟

بله، این مجلس با مجلسی که نماینده واقعی ملت باشد فاصله دارد چون در شرایط ویژه و با برنامه‌ریزی خاصی به وجود آمد. در واقع برخی دوستان نادان انقلاب به خیال اینکه به کشور خدمت می‌کنند دست به این کار زدند، در حالی که نقش مردم را کمرنگ کردند و این یک خطای بزرگ است. در عین حال این مجلس قانونی است و می‌تواند خدماتی انجام دهد. مهمترین کار این مجلس این است که خودش را تضعیف نکند. عده‌ای در بیرون مجلس دنبال این هستند که با توجه به ترکیب خاص مجلس خواسته‌های دیرینه خود مثل نظارت بر نماینده در دوره چهارساله و اختیار منع او از ادامه نمایندگی را قانونی کنند، یا با تغییرات در هیئت نظارت بر رفتار نمایندگان حریت و آزادگی آنها در اظهارنظر را از بین ببرند و همه نمایندگان فقط نظر رسمی کشور را تکرار کنند. همچنین ادامه کار شورای هماهنگی اقتصادی سران در واقع دور زدن مجلس و دولت است و برخی اختیارات مجلس را سلب می‌کند. روندی که از طرف مجمع تشخیص در انطباق مصوبات مجلس بر سیاستهای کلی نظام جاری شده نیز به شکل دیگری می‌تواند اختیارات قانونی مجلس را محدود کند. اگر مجلس یازدهم به جایگاه خود در قانون اساسی بازگردد آنگاه می‌تواند به شعارها و هدفهایش که بیشتر آنها معیشتی است تحقق بخشد. 

 بزرگترین مشکل مجلس یازدهم و اساسا مشکل بزرگ نهادهای انتخابی را چه می‌دانید؟

بزرگترین مشکل آنها این است که استقلال لازم را ندارند و در مسائل مهم از جای دیگری دستور می‌گیرند. 

 میزان مشارکت مردم در مجلس یازدهم کمترین میزان مشارکت در طی این سالها بود. به نظر شما کدام رفتارهای مجلس دهم باعث این دلسردی شد؟

کاهش مشارکت در انتخابات مجلس یازدهم علل مختلفی داشت. اتفاقاتی افتاد که مردم احساس کردند مجلس کاره‌ای نیست، مثل مسئله گران شدن بنزین که در جای دیگری تصمیم گرفته شد و وقتی مجلس خواست آن را اصلاح کند اجازه پیدا نکرد. به دنبال آن، حوادث آبان 98 و سرنگونی هواپیمای اوکراینی نیز از علل دیگر بود. یک نوع دلسردی و ناامیدی از آینده و اعتقاد به اینکه تصمیمات در جای دیگری گرفته می‌شود و انتخاب ما تأثیری ندارد و البته تبلیغات ناجوانمردانه علیه مجلس دهم نیز در کاهش مشارکت نقش داشت. البته مجلس دهم هم می‌توانست بهتر عمل کند ولی این هم بود که هرجا می‌خواست وارد یک مسئله کلان کشور شود اجازه پیدا نمی‌کرد. نمونه‌اش مسئله بنزین و استیضاح وزیر کشور به خاطر حوادث آبان 98 بود. 

 چرا دولت و مجلس نتوانسته‌اند انتظارات مردم را آنطور که شایسته است برآورده کنند؟

برآوردن انتظارات مردم در شرایط فعلی کار سختی است. هر دولت و مجلس دیگری هم در این شرایط بود تفاوت زیادی پیدا نمی‌شد. وقتی دارایی‌های کشور بلوکه شده و دولت پول نداشته باشد مجلس هم کاری نمی‌تواند بکند. تأکید بر توان داخلی حرف درستی است ولی وقتی نتوانیم پول کالایی را که صادر می‌کنیم به داخل کشور بیاوریم و بسیاری از مواد اولیه را خیلی گرانتر از قیمت واقعی باید وارد کنیم طبیعی است که دچار گرانی‌ها خواهیم شد. بدون رابطه درست با دنیا نباید انتظار اقتصاد سالم و پویا و برآورده شدن انتظارات مردم را داشت. باید روابط خودمان را با کشورهای منطقه خصوصاً عربها اصلاح کنیم. قطع روابط ما با بعضی کشورهای اسلامی به نفع اسرائیل است. همین طور فقدان رابطه با آمریکا. البته رابطه غیر از مذاکره یا تسلیم شدن است. 

 چرا مواضع فرهنگی و مواضع سیاسی علی مطهری از حجاب، گشت ارشاد و چند همسری تا رفع حصر فاصله زیادی با هم دارد؟

این مواضع فاصله‌ای با هم ندارند. هردو براساس اصول معین است. همان طور که باید از آزادی بیان دفاع کرد، باید از پوشش اسلامی و سایر احکام اسلام دفاع کرد. مبنای همه اینها این است که استعدادهای انسانی انسان باید آزاد باشد و استعدادهای حیوانی انسان و قوای غضب و شهوت انسان باید تحت مدیریت عقل و اراده انسان باشد. قوه تفکر انسان باید آزاد باشد، در نتیجه بیان انسان باید آزاد باشد. غریزه جنسی که مشترک میان انسان و حیوان است باید تحت تسلط عقل و اراده انسان باشد. بنابراین دفاع از آزادی بیان و دفاع از اموری مانند پوشش اسلامی از یک مبنا سرچشمه می‌گیرد. نباید تحت تأثیر تبلیغات دنیای جدید برخی احکام اسلام را کوچک و کم‌اهمیت تلقی کرد. اشتباه این افراد این است که مثلاً می‌گویند همان طور که بیان باید آزاد باشد پوشش هم باید آزاد باشد، در صورتی که نحوه درست طرح مسئله این است که آیا اجتماع باید محل کار و فعالیت باشد یا توأم با التذاذات جنسی؟

 

از زمانی که در اختیار ما قرار دادید سپاسگزاریم

/گفتگونیوز

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا